Založ si blog

Európska únia sa vmanévrovala do slepej uličky

V knihách o dejepise môžete dlho hladať, aby ste našli podobný politický projekt, ktorý sa tak hlboko a široko vmanévroval do slepej uličky ako aktuálne Európska únia (EÚ).

EÚ si „vypestovala“ toľko problémov, že vyhliadky do budúcnosti možno považovať za katastrofálne. Jedným je napríklad koncept „Európy bez hraníc“ pod názvom Schengenská zmluva. Skvelá myšlienka, keby teraz nenarážala na bezpečnostné a iné problémy. Jedným príkladom je tzv. sociálna turistika z chudobných oblastí Európy do sociálne vyspelých ktrajín (Nemecko, Rakúsko,..), ale aj azylová turistika a pohraničná kriminalita. Brusel na to reaguje myknutím pliec. Veľkou výzvou a problémom bude ale v importovaný islámsky teror do EÚ. Španielska polícia počíta od 30 000 do 100 000 bojovníkov-džihadistov, ktorí sa bez teraz veľkých problémov dostanú do celej EÚ.

Brizantné bude v budúcnosti ilegálne prisťahovalectvo, ktoré dokazuje zlyhanie práva na azyl v EÚ. V tzv. nariadení Dublin II. je krajina, kde azylant prekročil prvú hranicu EÚ zodpovedná pre jeho azylové konanie. Realita je dnes ale úplne iná, Nemecko a Švédsko spracovávajú viac žiadostí, ako Taliansko, Grécko, Poľsko a iné hraničné krajiny EÚ. Najnovším problémom v Nemecku je prílev žiadateľov o azyl s Kosova a to v počte niekoľko tisíc týždenne. To odtrhnutie od Srbska nebolo pre krajinu žiadnou výhrou, 60 %-ná nezamestnanosť, kriminalita, korupcia ženie obyvateľov do krajín EÚ. Pre kosovských žiadateľov o azyl by mali byť krajiny ako Maďarsko a Chorvátsko prvou adresou. To sa vôbec nedeje, Kosovári chcú ísť hlavne do Rakúska a Nemecka. Európska únia teda nie je v stave efektívne chrániť svoje hranice ani pred nekontrorovateľnými vlnami prisťahovalcov, či už cez stredozemné more, alebo cez Turecko. Do budúcna sa dá očakávať zostrenie tejto azylovej problematiky.

Taktiež úplne zlyhala európska zahraničná politika, Ukrajina je jeden s najnovších príkladov. EÚ sa stále spolieha na zahraničnú politiku USA a nielen že sa k nej pridáva, ale sa jej aj podriaďuje. Pritom by v Bruseli mali po triezvej analýze prísť k záveru, že politika Washingtonu po roku 2001 je jedným zahranično-politickým fiaskom, v rade po sebe. Najnovším príkladom je práve Ukrajina, kde sa diletantským postojom EÚ oživila dokonca hrozba vojny v Európe. Bezpečnosť v Európe bez Ruska je nemysliteľná a to si pomaly začínajú uvedomovať aj politici EÚ, tých amerických to až tak netrápi. Izolovaním Ruska sa nič nevyriešilo, práve naopak. Ukrajinská kríza má navyše potenciál rozdeliť Európsku úniu a v budúcnosti jej rozhodnutia paralyzovať. Aj s tým kalkuluje Putin. Poľsko a baltické štáty vsadili, s americkou podporou, na konfrontačný kurz proti Rusku. Na druhej strane sú zase krajiny ako Grécko, Cypus a Maďarsko s výrazne proruskou politikou. Dokazuje to aj nedávna návšteva Putina v Budapešti. K slovenskej politike ohľadom Ukrajiny sa radšej nebudem vyjadrovať. Tie protichodné postoje (Kiska, Fico) sa dajú sledovať skoro denne.

Ako veľmi zlyhala európska zahraničná politika sa ukazuje nielen v krízovom ohnisku na východe, ale aj na jej periférii. „Failed States“ tzv. zlyhané štáty (najmä po exporte západnej demokracie) ako Líbia, Irak, Egypt, Sýria, Afganistan, Somália a aj Jemen zvýšia v dohľadnej dobe tlak prisťahovalcov v štátoch EÚ, ktorá sa ale nachádza stále v hospodárskej kríze a stále nevyriešenej kríze v eurozóne. Veď Grécko je opäť na dennom poriadku v Bruseli. Navyše sa EÚ hospodársky ochromila ešte aj uvalením sankcií proti Rusku, ktoré jednotlivým krajinám spôsobujú veľké hospodárske škody. Tieto štáty chcú teraz kompenzáciu z Európskej únie (!)
Európska únia teda úplne zlyhala v realizácii svojich vízií a cieľov jej zakladateľov a dôvodom je najmä skutočnosť, že je riadená vcelku diletantskými politikmi z Bruselu.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 411231x
Priemerná čítanosť článkov: 9138x

Autor blogu

Kategórie