Založ si blog

Slovensko ignoruje ďalší prestížny veľtrh

V Mníchove sa dnes skončil 67. Medzinárodný veľtrh remesiel IHM, na ktorom sa zúčastnilo vyše 1000 vystavovateľov z 35 krajín. Ktorá európská krajina tam nemá ani len jednu firmu? Tradične je to dlhé roky Slovensko. Veď v časoch všeobecnej krízy treba asi sedieť doma a nesnažiť sa o nových zákazníkov. To nech robia tie krajiny, ktoré to majú zapotreby.
Medzinárodný veľtrh remesiel (Internationale Handwerksmesse) je jeden z najvýznamnejších veľtrhov pre remeslá a stredných podnikateľov v Európe a najväčší svojho druhu na svete. Dôležitosť tohto veľtrhu podčiarkla aj účasť hostí na slávnostnom otvorení, kde v rámci panelovej diskusie vystúpili také osobnosti, ako nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel, bavorská ministerka hospodárstva Ilse Aigner, prezident Nemeckého zväzu remeselníkov Hans Peter Wollseifer a iní.
Dokonca aj nemecká kancelárka Angela Merkel zavítalala na veľtrh, kde sa už tradične stretáva s vedúcimi predstaviteľmi najväčších nemeckých podnikateľských združení. Toto stretnutie je už roky známe pod názvom mníchovský špičkový rozhovor nemeckého hospodárstva s nemeckým kancelárom.

Dúfal som, že pod novým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (pod toto ministerstvo patrí aj ekonomické zastúpenie krajiny vo svete) sa toto konečne prebudí zo zimného spánku a vydá sa pod Smerom na správny smer. Veď rozvíjať práve ekonomickú diplomaciu by bolo už skutočne na čase. A k tomu patrí zaiste aj dobrá prezentácia krajiny (dokonca s veľkou podporou EÚ) na medzinárodných veľtrhoch. Za predošlého ministra zahraničia ostalo žiaľ tiež len pri sľuboch, ktoré som si dokonca osobne vypočul v budove na Hlbokej ceste v Bratislave.
Česká republika, ktorá sa pod hlavičkou CzechTrade pravidelne zúčastňuje veľtrhov tu mala 32 vystavovateľov na národnom stánku. Značnú časť nákladov na takúto prezentáciu pokrýva dokonca program Európskej únie na rozvoj regiónov a stredného podnikania. CZ

Veď taký národný stánok by svedčil aj Slovensku, ktoré ovšem opäť vytvára dojem, ako by nemalo (nechcelo?) čo ponúknuťv tejto oblasti. To už nadobro zanikli povestné slovenské remeslá? Slovensko tu navyše už roky nie je schopné využiť aj podporu Európskej únie pre vystavovateľov, ako to robí napríklad Česká republika. Je Slovensko tak bohaté, že na takú pomoc od EÚ „kašle“? Sú teda všetky tie štátne agentúry na podporu slovenského hospodárstva (finacované daňovými poplatníkmi) zbytočné a rôzne memorandá a vyhlásenia ministerstva v podstate len, ako sa zvykne hovoriť na Slovensku, na „kočku“?

Zdá sa mi, že celá agenda slovenskej ekonomickej diplomacie skutočne zlyhala na celej čiare. Pán minister Lajčák, Slovensku stále chýba aktívny ekonomický lobing v zahraničí! Je veľkou škodou, že sa Slovenská rebublika nedokáže prezentovať svojimi výrobkami, ako to robia iné krajiny EÚ a celého sveta ani na tomto svetovom veľtrhu. Slovensko sa tak stáva opäť takou „čiernou dierou“, tentokrát na mape remeselných výrobkov. Pomer 32 českých firiem k 0 (nule) slovenských hovorí tiež jasnou rečou. Či sa takto efektívne presadzujú ekonomické záujmy Slovenska v zahraničí, ako sa to deje v súčasnosti, ponechám na súdneho čitateľa.

Foto autor

Poznámka:
s anonymnými prispievateľmi principiálne nediskutujem.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 410694x
Priemerná čítanosť článkov: 9127x

Autor blogu

Kategórie