Založ si blog

Je pravica na Slovensku ešte zachrániteľná?

Realita ukazuje, že v najbližšej dobe asi nie. Vráťme sa ale trochu dozadu. Píše sa rok 2013, po projektoch Daniela Lipšica – Nova a Radoslava Procházku – Alfa nám prichádza Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý s ďalším projektom pravice – Tvoríme Slovensko. Aj posledný projekt prezidenta Kisku – ZA ĽUDÍ tiež zlyhal v roku 2020.
Máme tu rok 2022 a ďaľšie projekty pravice sa opäť objavili na obzore: Dzurinda – ?, Nicholsonová, Mihál – ?, gen. Macko – Občianski demokrati Slovenska, M. Kollár – Spolu, S. Rajnoha – Demokraticka strana, T. Drucker – Dobrá voľba, V. Novotný – ŠANCA a ďaľšie. Proste jedna rozdrobená pravicová katastrofa na pokračovanie.

Áno, pravica na Slovensku skutočne nefunguje a jej časť sa správa navyše aj dosť arogantne. Pritom biedny stav slovenskej pravice neleží ani tak v programoch, ale hlavne v nedôvere jej potencionálnych voličov. Vznik nových pravicových strán teda na dôvere nepridal a jej štiepenie nie je dobrým signálom pre budúcu politickú mapu Slovenska.
Aj zisk akože pravicových strán v roku 2020 ako OĽaNO (25,02%), SME RODINA (8,25%), ZA ĽUDÍ (5,77%) tiež poukazuje na veľmi neštandartné zloženie slovenského parlamentu oproti vyvinutým demokratickým štátom. Dnešné preferencie týchto strán nám ale ukazujú čiastočnú normalizáciu.

Krátko po revolúcii a začiatku vzniku politických strán som mal možnosť diskutovať o politickom vývoji na Slovensku s prvým predsedom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH vzniklo17.2.1990) Jánom Čarnogurským a dával som tomuto „jeho“ hnutiu na Slovensku za vzor bavorskú Kresťanskosociálnu úniu – CSU. Bavorsko a Slovensko mali totiž historicky veľmi veľké spoločné črty pri začiatkoch budovania krajiny.
Pod vládou pravice sa Bavorsko vypracovalo na svetovú spičku, prakticky vo všetkých oblastiach a zachovalo si pritom dodnes svoje tradičné korene a zvyklosti. Taký vývoj, hovoril som vtedy Čarnogurskému, by som očakával po vzniku demokracie od pravice aj na Slovensku.
V prvých voľbách v roku 1990 dosiahlo KDH hneď 19,21 %. Na začiatok to bol dobrý výsledok na ktorom sa dalo budovať. Potom však začala robiť pravica chybu za chybou. Chybné rozhodnutia v poľnohospodárstve, interrupcie, chýbajúca ekonomická politika, ale najmä hlasovanie 17. júla 1992 v Slovenskej národnej rade proti „Deklarácii o zvrchovanosti SR“, teda vniku samostatného Slovenska bola historická chyba KDH, kde zrazu stratili národne orientovaných pravicových voličov. Kresťanskí demokrati odmietli deklaráciu predovšetkým z politických dôvodov, ako to vtedy vyplynulo z vystúpenia predsedu Čarnogurského v rozprave na pléne Národnej rady dňa 17. júla. Od tej doby potom išli preferncie KDH, ako lídra pravice, len jedným smerom – nadol. A dnes sú mimo parlamentu. Pripomeňme si to hlasovanie. Proti slovenskej zvrchovanosti vtedy hlasovali všetci poslanci KDH: Čarnogurský, Hrušovský, Figeľ, Mikloško, Brocka, Neuwirth, Taraj, Tahy, Polačko, Polák, Pittner, Masarik, Lauko, Kvasnička a Krivčík. Dzurinda a Chmelík sa hlasovania nezúčastnili.

Viacerí z menovaných potom boli vo výrazných funkciách mladej republiky, ktorú vlastne nechceli! Niektorí dokonca kandidovali na funkciu prezidenta. Tomu sa skutočne povie irónia osudu.

Reálny vývoj pravice na Slovensku sa v ďaľších rokoch samostatnosti Slovenska začal uberať úplne iným (zlým) smerom, pravý opak toho ako to bolo napríklad v Bavorsku. A v tej dobe ešte Smer ani neexistoval. Pravica sa začala stále viac trieštiť a táto vlastnosť jej vlastne ostala dodnes. Veta ktorú som nedávno čítal v slovenskej tlači: „pomaly každý na pravej strane, kto dokáže sformulovať myšlienku, cíti potrebu osamostatniť sa“ hovorí skutočne za všetko.

Na druhej strane politického spektra pán Fico založil Smer (v decembri 1999) a začal postupne dávat ľavicu dokopy. S odstupom času sa ukázal krok Roberta Fica ako veľmi dobrý a predvídavý.
Na vrchole svojich síl sa Smer ocitol v predčasných voľbách 2012. Až 44,41 percenta voličov zabezpečilo Smeru 83 poslaneckých mandátov, strana tak nepotrebovala koaličného partnera a nasledujúce štyri roky vládla sama.

Aký líder teda dokáže v dohľadnej dobe tak veľmi rozdrobenú pravicu stmeliť? Už budúce voľby ukážu, či pravica zastaví ťaženie Smeru a Hlasu, ktorý chcú voľby vyhrať. A najlepšieho pomocníka má práve v osobe predsedu OĽaNO. Problémom asi bude, že akákoľvek pravicová strana, pokiaľ sa tieto nedokážu spojiť, bude s pravdepodnosťou rovnajúcou sa istote proti Smeru a Hlasu neúspešná. Rád k takémuto spojeniu prispejem aj mojimi vyše 40-ročnými politickými skúsenosti z Bavorska, ako aj štvorročnou skúsenosťou z nemeckého federálneho parlamentu a z Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Nenastal práve teraz ten čas na skutočnú národno-konzervatívnu-pravicovú Alternatívu?
Práve o novej alternatíve v politike sa v poslednej dobe veľa hovorí a píše na Slovensku. Taká šanca sa totiž tak skoro nevráti.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 409876x
Priemerná čítanosť článkov: 9108x

Autor blogu

Kategórie