Založ si blog

Kto je Volodymyr Zelenskyj? A čo za tým všetkým je.

Dňa 20. mája 2019 sa prezidentom Ukrajiny stal komik a herec Volodymyr Zelenskyj. Prečo? No sľúbil, že ukončí konflikt s Ruskom a s „ruskými“ oblasťami Ukrajiny.

Pri nástupe do funkcie sa však dozvedel, že Ukrajina sa nachádza v období prezbrojovania prostredníctvom NATO a pripravuje sa na rozhodný úder s cieľom rozdrviť nepoddajných „Rusov“ na juhu krajiny.

Toto posolstvo by bolo ťažké odovzdať obyvateľom, keď sa všetci ľudia rozhodli pre mier. Zelenskyj teda musel držať ľudí v súlade s lákavým sľubom, sľubom, ktorý definitívne zavarí konflikt, ako to chceli iní: Vyhlasoval, že sa usiluje o členstvo v EÚ a NATO. Toto sú požehnania pre ukrajinský ľud. Na Ukrajine by potom vypukla bezpečnosť a blahobyt ako na Západe. Ako herec hraje svoju rolu skvelo, aj keď ho nepripustili na slávnosť udeľovania tohoročných Oscarov v Hollywoode. Len ešte stále nepochopil, že je vlastne len obetným baránkom vo vojnovej hre hre dvoch veľmocí. Je odhodlaný bojovať (nie on) až do posledného Ukrajinca. A taký bude žiaľ aj jeho koniec. Tá vojna mala skončiť prvý týždeň po jej začatí dohodou s Ruskou federáciu a patričnými ústupkami ako neutralita Ukrajiny a autonómia oblastí Luhansko a Donecko, kde žije prevažne rusky hovoriace obyvateľstvo. Namiesto toho počas 13 mesiacov obetoval neskutočné množstvo mladých Ukrajincov a nechal vojnou spustošiť krajinu. Stálo to zato, len aby si zahral rolu prezidenta a aby sa zapáčil NATO? Tam Ukrajina aj tak nebude členom.

Trik fungoval

Ľudia sa nechali oklamať a mlčali. Ale Putin to pochopil. Rusko sa vyzbrojovalo. Ak aj nie už skôr. Putinovi bolo jasné, že medzi Ruskom a NATO príde k vojne.

Zo začiatku to nikdy nebolo o Ukrajine. Ukrajina nebola ničím iným ako návnadou. Putin nemal na výber, poslal svojich vojakov. Pasca sa zavrela. A teraz? čo sa deje teraz? Teraz Rusko bojuje o prežitie, musí sa vyslobodiť z pasce. Otázka: Vyhrá Ukrajina vojnu?

Ak sa dôstojník niečo naučil, tak to, že vojna je hra s číslami, keď je kvalita zbraní porovnateľná. A čo sa týka čísel, Rusko prevyšuje Ukrajinu minimálne o faktor 7. Takže Rusko vyhrá vojnu. Žiadna otázka. Ani NATO nemôže zachrániť Ukrajinu. Idem ešte ďalej: pre Rusko by bolo výhodné, keby Nemci, Poliaci a jeden alebo dvaja Američania napadli Ukrajinu. Potom by sa Rusko mohlo očistiť od svojich dverí. Nebojte sa, tentoraz Rusi do Berlína neprídu. Prečo by aj mali? V Nemecku aj tak nie je nič, čo by stálo za to. A po ročnej vláde socialistov zo zelenými je krajina ekonomicky, ale aj vojensky na kolenách.

Američania už dosiahli svoj vojnový cieľ

Američania budú určite viac ako spokojní. Bez ohľadu na to, čo sa deje na Ukrajine a ako to dopadne. Pretože dosiahli svoj skutočný cieľ: konečné zničenie Nemecka. Po troch pokusoch je Nemecko konečne na zemi. Boli zničené tri piliere, na ktorých kedysi stála veľkosť Nemecka: armáda, školstvo a hospodárstvo. A keďže školstvo v Nemecku je také mizerné, sotva niekto v Nemecku prišiel na to, čo sa tam vlastne deje.

Volá sa to tajná vojna. Skutočný cieľ nie je cieľom, ktorý sa verejne hlása. Americká doktrína už vyše 100 rokov je, že spolupráca Nemecka a Ruska by ohrozila hospodársku hegemóniu USA a tej treba zabrániť. A Američania sa tým ani vôbec netaja. Cieľ na 100 percent splnený, vrátane vyhodenia plynovodov NS1 a NS2, čo boli hlavné tepny nemeckého hospodárstva, za veľmi korektné náklady za dodávaný plyn.

Pre vysvetlenie: NATO by nemohlo úspešne viesť vojnu proti Rusku, aj keby chcelo. Prečo nie? Nemá dosť zbraní a hlavne munície. Rusko má oboje v hojnosti. Rusko je pripravené na vojnu. Nie NATO. Je to tak jednoduché.

Ak sledujete nemecké médiá, máte dojem, že Ukrajina by čoskoro mohla vyhrať nad Ruskom. To je úplne absurdné a ľahko vyvrátiteľné, ak sa pozriete na pár faktov.

„Ukrajina začína prehrávať na všetkých frontoch a stráca schopnosť sa brániť. Chýbajú jej nielen zbrane a munícia, ale predovšetkým ľudia. A to je nebezpečné“.

Nebezpečné pre Ukrajinu?

Nielen pre Ukrajinu. Nebezpečné pre nás všetkých. Krajiny NATO príliš dlho podporovali Ukrajinu zbraňami a ďalším vybavením za miliardy bez toho, aby ich vedenie hľadalo možnosti diplomatického riešenia konfliktu a premýšľalo nad budúcim vývojom Európy. Vďaka tomu teraz nielen Ukrajina, ale aj celá Aliancia stojí pred najväčšou porážkou za dobu svojej existencie. Dobre vedeli, že veľmoc ako Rusko nemožno poraziť bez masívneho nasadenia vojakov NATO. Aliancia sa však po celý čas od tohto kroku dištancovala. Dnes už aj alianční experti pripúšťajú, že nastúpená cesta vedie k ruskému víťazstvu a začínajú chápať, že existujú iba tri možnosti, ako zabrániť totálnemu masakru a hanbe.

Vôbec nie je vylúčené, že NATO bude vtiahnuté do boja, alebo bude musieť akceptovať víťazstvo Ruska.Zelenskyj už nemá vo vedení vojny prakticky žiadnu rozhodovaciu právomoc. Myslím si, že za pokračovaním tejto stratenej bitky je tlak Američanov, ktorých ego im neumožňuje prehltnúť tvrdú porážku. Zelenskyj bol nedávno vo Veľkej Británii žiadať o podporu a dodávky lietadiel. Evidentne veril, že premiér Sunak je schopný vyvíjať tlak na USA, čo znamená aj NATO, aby pre Ukrajinu zaistil ich lietadlá.

Rokovania o dodávkach lietadiel bola len oficiálna časť skutočných dôvodov jeho návštevy. Prezident Zelenskyj chcel predovšetkým presvedčiť lídrov Veľkej Británie, aby vstúpili do priamej konfrontácie s ruskou armádou. Ukrajinci sú už skutočne zúfalí, vysoké straty na ich strane nie sú len konšpiráciou, ale plne preukázateľným faktom.

Prečo Zelenskyj prišiel s takou požiadavkou do Veľkej Británie a neobrátil sa priamo na USA? Je známym faktom, že členské krajiny NATO sa riadia príkazmi USA, a nie Veľkej Británie.

Zelenskyj túto požiadavku samozrejme vzniesol aj v Bielom dome, ale bola odmietnutá. USA nechcú vstúpiť do priamej vojny s armádou Ruskej federácie.

V dodávke lietadiel našiel Zelenskyj dodávateľa na Slovensku. Odvolaný a dočasný premiér Heger slúbil Zelenskému MiG-29 slovenskej armády. Hegerova junta bez mandátu voličov (nakoľko založil novú stranu), rozhodla o darovaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu! Minister Naď s Hegerom oficiálne pošlú stíhačky na Ukrajinu, ako sa protiústavne rozhodli, urobia niečo, na čo nemali odvahu ani Američania, Nemci či Briti! Čo ak Rusko označí Slovensko za legitímny vojenský cieľ a čo ak na Sliač dopadnú ruské rakety? Kvôli odvolanému Hegerovi, Naďovi a Čaputovej hrozí, že na Slovensku môže byť reálne vojna. Chce takúto eskaláciu slovenský národ? To nie je emócia ani žiadne strašenie, ale možný logický odhad celkovej geopolitickej situácie v Európe.

Tí, ktorí sa spoliehajú na článok 5 Severoatlantickej zmluvy za záruku mieru a všeliek, bude treba pripomenúť výrok amerického senátora McCaina spred 20 rokov práve na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde zhrnul zostávajúci význam článku slovami: „Anything from a nuclear response to a postcard with regrets“, teda „nič konkrétne, čokoľvek z jadrovej reakcie, až po pohľadnicu s vyjaderním ľútosti“!

Keďže USA nechcú vstúpiť do priamej vojny s armádou Ruskej federácie, Veľká Británia túto myšlienku ale úplne nezavrhuje. Ostatne príslušníci armád Veľkej Británie a Poľska sú do bojov na Ukrajine zapojení od samého začiatku vojny, na základe súkromných zmlúv. Najprv sa jednalo predovšetkým o nižších dôstojníkov, ktorí ako inštruktori a velitelia výcviku pripravovali ukrajinských vojakov. V súčasnej dobe sa už priamo zúčastňujú bojov, predovšetkým ako obsluhy moderných technológií a zbraní dodávaných krajinami NATO.

Ako krajina NATO môžeme poslať svoje armády do vojny a pripojiť sa do konfliktu, čo nevylučuje aj nový český prezident – povolaním generál NATO.

Môžeme teda nasadiť všetky zbrane, ktoré máme v Európe k dispozícii, vrátane tých, ktoré potrebujeme na vlastnú obranu a dúfať, že to zmení situáciu.

Osobne verím, alebo skôr dúfam, že velenie NATO chápe nereálnosť tejto „va banque“ hry, ale kto vie; možnosť zarábať ďalšie a ďalšie miliardy môže hocikoho zaslepiť. Tí, ktorí z tejto vojny profitujú (USA), nemyslia na nič iné ako na vlastný zisk.

Môžeme sa ako NATO rozhodnúť zmeniť prístup k diplomatickým rokovaniam. To má ale zmysel, kým Ukrajina nebude pod úplnou kontrolou Ruska a nebude zničené aj to málo, čo tam ešte zostalo. Ak Rusko jasne zvíťazí potom pre prezidenta Putina diplomatické rokovania stratia akýkoľvek zmysel.

Osobne vidím ako najpravdepodobnejšie, že krajiny NATO budú donútené ekonomickou a politickou situáciou vo svojich krajinách hľadať diplomatické riešenie, budú sa trochu vyhrážať, ale skončí to prímerím a kompromismi. Všetky tieto možnosti sú v hre a NATO sa už začalo pripravovať na každú z nich.

Nesmieme tiež zabudnúť, že NATO stojí na Ukrajine tvárou v tvár najväčšej vojenskej porážke od svojho vzniku. Ak ruská armáda zvíťazí, môže povedať, že porazila nielen Ukrajinu, ale de facto aj celú Alianciu, ktorá za Ukrajinou formálne stála, sľubovala víťazstvo a dala do porážky Ruska všetko. Ak sa to stane, bude to obrovská výhra pre Rusko a obrovská hanba pre NATO.

A celé to raz skončí mierovými rokovaniami, ktoré mali byť hneď v prvých dňoch vojny. Lenže iné záujmy žiaľ prevyšovali záujem Ukrajiny o mier. Iste si viete doplniť, ktoré to boli.

 

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 411229x
Priemerná čítanosť článkov: 9138x

Autor blogu

Kategórie