Založ si blog

Jadrová vojna? Prežila by len južná pologuľa.

Neustále sa spomína možnosť eskalácie ukrajinského konfliktu, až po vznik III. svetovej vojny. To znamená pravdepodobne jadrovej vojny. Pozrime sa teda na jej následky.

Účinky atómového bombardovania sú väčšinou nesprávne posudzované. Hirošima a Nagasaki nie sú jadrové púšte. Rýchlo sa z nich opäť stali prosperujúce mestá. Ale aké budú účinky, ak sa použijú stovky, ba tisíce atómových bômb? Atómové bomby sú odpálené asi 300 metrov nad cieľom. Týmto spôsobom získa výbušná sila väčší dosah. Vlna tlaku a tepla môže pôsobiť na mnohých kilometroch. Ak by k zapáleniu došlo na zemi, rýchlo by bol odtienený od budov alebo prírodných nadmorských výšok. Akčný rádius by bol značne obmedzený, no jadrová kontaminácia by bola v strede mnohonásobne väčšia. Ak by došlo k jeho zapáleniu vo výške 300 metrov, na zem by sa sotva niektorá z nebezpečných rádioaktívnych častíc dostala. Prečo je to tak? Ukazujú to obrázky „atómových hríbov“: Obrovský vývin tepla vytvára veľmi malú, ale enormne silnú oblasť nízkeho tlaku. Vzduch, ktorý je nútený pohybovať sa nahor so všetkými rádioaktívnymi časticami, stúpa do výšok desať až šesťdesiat kilometrov a tak vysáva všetky častice zo zeme. Šesťdesiat kilometrov bolo pozorovaných pri výbuchu sovietskej „cárskej bomby“, najsilnejšej vodíkovej bomby, aká sa kedy odpálila. Bolo to také strašné, že sa Moskva rozhodla už nikdy nezostrojiť takúto bombu.

Pilot, ktorý ju zhodil a bol svedkom tejto ultimátnej zbrane, zmenil svoj život a už nikdy nelietal s bombardérom. Táto bomba by jedným ťahom zrovnala so zemou celý Paríž vrátane všetkých predmestí. Tlaková vlna z výbuchu merateľne trikrát obehla zemeguľu. Zaujímavosťou však je, že aj ostrov v Severnom mori Nová Zem, kde došlo v roku 1961 k zapáleniu, rádioaktívny spád takmer nezasiahol. Pozoruhodné je aj to, že výbušná sila tohto pekelného stroja bola zámerne znížená asi na polovicu toho, čo bolo možné.

Viac o tom nájdete tu

Rozdiel medzi atómovými bombami a jadrovými elektrárňami

Ide teda o to, že keď sa použije atómová bomba, zničenie pod bodom výbuchu, t. j. v takzvanom „ground zero“, je katastrofálne, ale rádioaktívna kontaminácia je malá. Je to preto, že rádioaktívne častice sú nasávané zo zeme obrovským vzostupným prúdom generovaným výbuchom a transportované do hornej atmosféry. Tam sú rozfúkané po celej Zemi silnými vetrami a zostupujú tak široko rozmiestnené všade. Ale počkať, na celom svete? Práve že nie. Spád je obmedzený na jednu hemisféru. Prečo si myslíte, že USA a Francúzsko vykonali svoje povrchové jadrové testy v južnom Pacifiku? Do konca 60. rokov 20. storočia bolo odpálených celkom 688 nadzemných atómových bômb, keď sa dohodlo, že tieto by sa mali vykonávať iba pod zemou. Cieľom bolo zastaviť produkciu rádioaktívneho spadu počas týchto testov. V tomto zmysle sa stručne treba venovať Černobyľu, ktorého nehoda vraj zamorila Európu. Toto je čistý nezmysel. Táto nehoda uvoľnila len zlomok toho, čo každá explózia povrchu vyhodila do atmosféry. Ide však o to, že pred Černobyľom nikoho nenapadlo testovať huby alebo divé zvieratá na rádioaktívnu kontamináciu. Tieto výsledky boli pripísané havárii v Černobyle a to je nesprávne. Takmer všetky rádioaktívne častice, ktoré kontaminovali zem, pochádzajú z nadzemných testov atómových bômb. Ale to si samozrejme nikto nechce priznať, lebo potom by si za to musel niesť zodpovednosť. Černobyľ by sa musel prehodnotiť a diskusie o jadrovej energii by sa tiež museli viesť na novom základe. GAU v jadrovej elektrárni je však niečo iné ako výbuch bomby. Rádioaktívne častice nie sú vyvrhnuté do vyšších vrstiev atmosféry, ale pri absencii extrakcie padajú pri výbuchu v bezprostrednej blízkosti havárie. V Černobyle v okruhu asi tridsať kilometrov.

10.000 jadrových bômb spôsobí jadrovú zimu

Vo výzbroji jadrových veľmocí je viac ako 10.000 jadrových hlavíc. Všetky sú určené na použitie v prípade jadrovej výmeny. Teraz vieme, ako 688 nadzemných vznietení už kontaminovalo našu Zem. Približne polovica z nich bola odpálená na južnej pologuli. To je mimochodom skutočný dôvod zvýšeného výskytu rakoviny kože v Austrálii, nie takzvaná „ozónová diera“. Takže pokiaľ ide o atóm, nehanebne nás klamú, udržiavajú v nevedomosti.

Ale teraz k téme, čo by sa stalo, keby došlo k jadrovej vojne. Všetky jadrové zbrane sa nachádzajú na severnej pologuli zeme. Aj zamýšľané ciele. Okrem priamej devastácie by sa rádioaktívny spád rozložil takmer rovnomerne po celej severnej pologuli. Každý meteorológ sa však v prvom semestri dozvie, že medzi severnou a južnou pologuľou prakticky nedochádza k výmene vzduchových hmôt. Na rovníku, v zónach pasátov, sú prúdy vzduchu oddelené. Nefúkajú tam prakticky žiadne severné ani južné vetry. Vždy prebiehajú v smere východ-západ. Z toho vyplýva, že aj keby bolo použitých všetkých 10.000 jadrových bômb, takmer žiadny zo smrteľných spádov by nezasiahol južnú pologuľu. Aké by teda boli dôsledky jadrovej vojny?

Privíta potom Afrika utečencov z Európy?

Civilizácie na severnej pologuli by fakticky prestali existovať. Nastala by nekonečná migrácia z vychvaľovaného hodnotového západu, súčasného cieľa pre migrantov z Afriky, smerom na južnú pologuľu, zostávajúcu nekontaminovanú zem. Či sa potom budú s tamojšími imigrantmi vysporiadávať rovnako „liberálnym“ alebo skôr šialeným spôsobom, ako to robia naše dobročinné vlády, je viac ako otázne. Dramatické prepady budú ale aj na juhu. Chýbať nebudú len hnojivá zo severu, ale aj všetky produkty a náhradné diely, ktoré potrebuje nielen poľnohospodárstvo. Nie, ani na juhu nezostane dosť na to, aby zachránili vlastné obyvateľstvo pred hladom. A kto pozná Afriku, vie, že s migrantmi zo severu bude málo sympatií.

Aký je teda záver, že v prípade jadrovej vojny nedôjde k okamžitému priamemu dopadu na južnú pologuľu, ale sekundárne škody prinútia aj všetok tamojší život k reorganizácii.

Krajiny priamo na rovníku ako Malajzia, ktoré už vyrábajú čipy pre elektroniku, zaujmú úplne nové, dominantné postavenie. Väčšina zostávajúcich ľudí budú odteraz moslimovia.

Takže každý, kto nedbanlivo hovorí o použití jadrových zbraní, by sa mal zamyslieť nad tým, aké to bude mať následky.

Americká jadrová doktrína prvého úderu

Nezabúdajme, že sú to USA, ktoré ako jediné už použili atómové bomby a ktoré si svojou vojenskou doktrínou dovoľujú prvé jadrové údery, ako legálny prostriedok.

A malo by byť jasné, že Rusko, Putin, vždy jasne hovoria, že jadrové zbrane budú použité len ako odpoveď na cudzie jadrové útoky.

To je dôveryhodné, pretože vedenie v Moskve nechce zničiť svojich ľudí. Žiaľ je to tak, že sa treba báť, že aj USA si v anglickej tradícii, tak ako pred prvou svetovou vojnou zmyslí: Ak nemôžeme ovládnuť svet a máme zahynúť, tak zoberieme všetkých ostatných s nami. Ale nemali by ste zabúdať, že v Južnej Amerike už nikto nemá rád Američanov. A vlastne na celej južnej pologuli okrem Austrálie a Nového Zélandu. Takže Američania a zvyšok severnej pologule nebudú vítaní na južnej pologuli… ak bude vôbec nejaká šanca niekam migrovať.

Už len myšlienka na jadrovú vojnu je cválajúce šialenstvo, o ktorom môžu uvažovať len ľudia s amputáciou mozgu!

Zastavme preto všetkých vojnových štváčov na Slovensku a dotlačme vládu, aby vyvíjala tlak na Európsku úniu o diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Neustále zbrojenie prináša denne smrť stovkám mladých ľudí na oboch stranách konfliktu. Chceme pokračovanie vojny u našich susedov? NIE chceme konečne MIER v Európe!

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 410930x
Priemerná čítanosť článkov: 9132x

Autor blogu

Kategórie