Založ si blog

Slúži NATO skutočne na našu obranu?

Vo Washingtone sa nám skončil summit pri príležitosti 75. výročia Severoatlantickej aliancie.
Mám jednu relevantnú otázku. Slúži NATO skutočne na našu obranu? Načo sme členom NATO, keď nám táto organizácia nevie, alebo nechce zabezpečiť adekvátnu protivzdušnú obranu, ale namiesto toho ju garantuje pre Ukrajinu, ktorá vôbec nie je členským štátom NATO!

Takže namiesto oprávnených otázok na summite sme tam prijali záverečnú deklaráciu s vyhlásením, že členstvo Ukrajiny v NATO je „nezvratné“. Je to falošná hra, ktorá ale najviac ublíži Ukrajincom. Všetci prítomný bez výnimky schválili túto nezmyselnú záverečnú deklaráciu. Tieto silné slová sa zástupcovia Maďarska a Slovenska pokúsili zmierniť, asi pre domáce publikum. Trvali na zásadnej požiadavke, že Ukrajina sa môže stať členom NATO len vtedy, ak to schvália všetky členské štáty. Aký to nezmysel. Veď toto je predsa zakotvené v článku 10 Severoatlantickej zmluvy. Nového člena bez toho vôbec nie je možné prijať. Obrazne sme to nedávno videli pri vstupe Fínska a Švédska do NATO. Dlho to trvalo kým všetky krajiny súhlasili. Teda sme na tom summite v podstate nič nepresadili, ale ostatným štátom sme boli akurát len na smiech.

Mne sa toto divadlo pre nezorientovaných ľudí v tejto problematike vonkoncom nepáčilo. Takéto falošné hry na akési principiálne postoje, totiž v podstate urážajú dokonca inteligenciu národa.

Veď aj nórsky premiér po odhlasovaní tohto nezmyslu ubezpečil svoj ľud, že Ukrajina sa členom NATO nikdy nestane. Načo je to dobré takto klamať Ukrajincov a dávať im falošné nádeje?
Premiér Robert Fico viackrát prehlásil, že „členstvo Ukrajiny v NATO je akurát tak zárukou tretej svetovej vojny” a poslanci Smeru-SSD za to nikdy v parlamente nezahlasujú.

Závery washingtonského summitu sú teda najmä masívne dodávky zbraní na Ukrajinu. Eskalácia tejto vojny je na programe NATO, asi až do posledného Ukrajinca. Bude tam preto rásť len počet obetí geometrickým radom. Každému so zdravým rozumom je jasné, že NATO pomocou Ukrajiny nedokáže jadrovú veľmoc, akou Rusko je poraziť. Dokáže iba totálne zničiť Ukrajinu. Veď príčinou tejto vojny je predsa rozširovanie NATO a my sme to teraz práve aj posvätili.

Jediným skutočným štátnikom v EÚ, ktorý má odvahu hľadať cestu k mieru na Ukrajine, je len maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Ten nerozpráva, ale posledné dni intezívne diplomaticky koná. Zelenskyj, Putin, Xi Jinping a nakoniec aj Trump sú jeho posledné stretnutia. EÚ síce zúri, že na to nemá poverenie, ale sama na mierovú iniciatívu kašle. Orbán robí ale suverénnu zahraničnú politiku na ceste k mieru, ako premér Maďarska. Tu ma napadá Ficov výrok: “Takto sa to robí do psej matere”!
Dúfam, že po novembrových prezidentských voľbách v USA sa mu to v spolupráci s Donaldom Trumpom, Vladimírom Putinom a XI Jinpingom dokonca môže podariť. Je nato skutočne najvyšší čas!

Rozlúčila sa už Európa so svetom?

08.08.2024

Svet tam vonku, mimo Európy, neveriacky sleduje toto správanie Európanov. Človek sa pýta, prečo Európania dovolia, aby sa im toto všetko stalo? A keď niekto ako Orban alebo Fico zakričí mier, okamžite ich prenasleduje dav, ktorý sa poslušne zaviazal Američanom, poslušným na smrť. Tretie, posledné dejstvo Kartága sa zdá byť nezastaviteľné. Ak ruskú červenú čiaru [...]

Neutrálne Slovensko musíme ako sprostredkovateľa mieru začleniť do BRICS!

19.07.2024

Tieto slová povedal vizionár Tibor Elot Rostas a nedá sa s nimi nesúhlasiť. Určite by to prinieslo pre Slovensko aj nebývalú ekonomickú prosperitu. Američania nedávno oznámili, že v Európe, konkrétne v Nemecku, rozmiestnia rakety s dlhým dosahom. Z Európskej únie – ako mierového projektu – sa tak stane bohato vyzbrojená raketová strelnica a samozrejme aj terč. Toto tu [...]

Najväčšie riziko európskej bezpečnostnej politiky

18.07.2024

A máme v Európe nové kolo zbrojných pretekov pod réžiou NATO. Problém spočíva v tom, že budúcnosť nie je v rukách Slovenska, ale ani Európy. Tón nám tu diktujú USA a Veľká Británia. Čiže krajiny, kde sa slová ako mier veľmi nenosia. Plány sú vyslovene vojnové a týkajú sa, žiaľ, našej Európy. Európa sa nám mení na vojnovú zónu. A čo je najhoršie, na [...]

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 431227x
Priemerná čítanosť článkov: 8625x

Autor blogu

Kategórie