Založ si blog

Putinov stop plynovodu South Stream a hlúposť EÚ

South Stream plynovod, plánovaný projekt za 45 milárd dolárov bol 1.decembra 2014 Putinom pochovaný. Plynovod South Stream mal dodávať plyn do východných a južných európskych krajín, Bulharska, Maďarska, Rakúska, Talianska, Chorvátska a Srbska, pomimo územia Ukrajiny. Podobný projekt bol dohodnutý v roku 2006 mezdi Ruskom a Nemeckom pri výstave North Stream, ktorým sa nespoľahlivá a dnes aj nestabilná Ukrajina tiež obišla.

Ak to Európa nechce, tak projekt nebude realizovaný. Neboli sme schopní získať potrebné povolenie od Bulharska, takže nemôžeme pokračovať v projekte. Nemôžeme robiť veľké investície ktoré skonšia na bulharskej hranici. Je to rozhodnutie našich priateľov v Európe, ktoré rešpektujeme, zdôraznil Putin. Ruské energetické zdroje sa teda presmerujú do iných regiónov sveta.

Ruský prezident Putin to oznámil počas svojej návštevy v Turecku. Pre EÚ má toto rozhodnutie významné geopolitické a aj ekonomické dôsledky. Poškodí to aj Slovensko, ak totiž bude ruský plyn prúdiť cez Turecko, Ukrajina i Slovensko prídu o tranzit plynu do Európy.

Porazeným v tomto dejstve nebude Rusko, ale Európa, ktorá si opäť ekonomicky strelila do vlastného kolena. A to pod tlakom ministerstva zahraničia, od známej pani Nuland (známa vyjadrením „Fuck the EU“) z administratívy vo Washingtone ale aj tlaku z Bruselu na chudobný členský štát EÚ – Bulharsko. Politika EÚ by sa teda dala opísať ako „hlúposť“, keby tu nebolo tlaku Washingtonu, tú blokádu proti South Stream v Bulharsku realizovať. Rovnako sú ekonomicky zničujúce aj sankcie EÚ voči Rusku (ktoré škodia obom stranám), realizované EÚ len po extrémnom tlaku z Washingtonu na Berlín a Paríž. Zhrnuté jednou vetou – Európska únia stratila Rusko kvôli Ukrajine.

Turecko sme vlastne tou bulharskou blokádou teraz vohnali do náručia Eurázie. Rusko a Turecko podpísali totiž dohodu na rozšírenie existujúceho plynovodu „Modrý Stream“. Teraz dostane Turecko k už dodávaným 13,7 miliardám m3 plynu, ďalšie tri miliardy metrov kubických, teda skoro 17 miliárd m3. Okrem toho Putin oznámil novú možnosť a síce výstavbu distribučného centra zemného plynu na turecko-gréckej hranici, ako náhradu za stratu South Stream pre dodávky plynu do južnej Európy.
Ak vezmeme do úvahy, kde sa turecký prezident „pohybuje“ a nie to čo hovorí, tak sa z neho stáva veľmi pragmatický politik. To samozrejme zväčšuje vzdialenosť medzi Ankarou a Washingtonom, napriek členstvu Turecka v NATO. Ruská šachová partia úspešne pokračuje. Ak by Erdoğan prijal aj ruskú ponuku na vytvorenie energetického spojenectva, bola by to významná politická zmena smeru s nesmiernym geopolitickým významom pre Turecko. Erdoğanovi je to jasné, aj keď to skrýva cez hmlisté vyjadrenia. Rusko-turecké distribučné centrum na hranici s Gréckom by signalizovalo jasnú zmenu stratégie Turecka.

Dôležitým poznatkom vo vyhlásení bolo, že nové dodávky zemného plynu z Ruska do Turecka budú už vyplatené v miestnej mene a nie v amerických dolároch. Turecko je už teraz, po Nemecku, druhým najväčším spotrebiteľom ruského zemného plynu. Navyše Erdoğan požiadal o prijatie do „Šanghajskej organizácie spolupráce“, ktorú vedú Rusko a Čína.
Európa sa takto pomaly, ale isto sama ekonomicky vyšachuje z úspešnej spolupráce s Ruskom. Najmä poškodením ekonomickej spolupráce Nemecka a Ruska do budúcnosti, budú negatívne postihnuté hospodársva prakticky všetkých štátov Európskej únie, teda aj včítane Slovenska. To je historicky neodpustitená ekonomicko-strategická chyba súčasného, dá sa povedať diletantského vedenia EÚ v Bruseli.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 410936x
Priemerná čítanosť článkov: 9132x

Autor blogu

Kategórie