Založ si blog

Protest proti 1 140 000 000 000 plánu ECB

Tlačenie papierových peňazí s názvom Euro Európskou centrálnou bankou (ECB) neprinesie žiadnu finančnú stabilitu v eurozóne/Európe, ale spôsobí pravý opak. Štáty eurozóny sú naopak motivované k ďaľším dlhom a obchodníkov s derivátmi k ďaľším krkolomným špekuláciám. Kde sú tie sľuby Nemecka, že Euro bude tak pevné, ako nemecká marka DM (Deutsche Mark)? Veď bude postavené na základoch, aké mala nemecká marka. To znamená nezávislá centrálna banka ECB, akou bola v dobe DM nemecká Bundesbank, čo znamená nezávislosť od politiky. Prezident ECB Mario Draghi je na ceste z eura, ktorá malo byť tvrdé ako nemecká marka, urobiť politicky manipulovanú, inflačnú menu v štýle talianskej líry.

ECB už začala na trhu nakupovať štátne dlhopisy európskych krajín (aj tých pred bankrotom) v objeme do 60 miliárd eur mesačne a to až do konca septembra 2016, s opciou predĺženia. Deje sa to vo veľkom štýle – hovoríme tu o 1,14 bilióne eur (1.140.000.000.000). Vzorom mu tu asi bola americká centrálna banka FED, veď bol viceprezidentom aj v jednej americkej banke – Goldman Sachs v Londýne. To bola práve tá banka, ktorá “radila” gréckej vláde, ako sa dostať podvodom do eurozóny!
S tohto programu šéfa ECB budú profitovať zadľžené krajiny eurozóny, najmä tie južné. Nemecko síce patrí medzi odporcov (žiaľ nemá v ECB väčšinu a to napriek tomu, že najviac tam prispieva) tzv. kvantitatívneho uvoľňovania (QE). Takto sa označuje tlačenie nových peňazí, ktoré ECB napumpuje do eurozóny prostredníctvom nákupu všetkých dlhopisov. Bude sa to diať ako od jednotlivých vlád, tak aj od súkromného sektora. Vraj sa tým má podporiť hospodársky rast a vniesť život do jej chorľavejúcej ekonomiky v eurozóne (!) Svoje tu zohrávajú určite aj sankcie EÚ voči Rusku a pomoc Ukrajine.

Euro sa nám potápa a stáva sa z neho mäkká mena – talianská líra nechá pekne pozdravovať. To pravdepodobne odštartovalo začiatok konca politickej meny s názvom euro. Euro bol len politický projekt a nie ekonomický. A ekonomika sa nedá dlhodobo oklamať. Rozhodnutie bankovej rady ECB skupovať stovky miliárd štátnych dlhopisov znamená vlastne prevzatie záväzkov za jednotlivé štáty daňovými poplatníkmi eurozóny. Je to v hrubom rozpore s kompetenciami ECB, ktoré jej zakazujú financovanie štátov. A to sa teraz vo veľkom deje.

Bez mäkkého eura a umelých nízkych úrokových sadzieb by bolo napríklad Taliansko a Francúzsko dnes už tiež v bankrote, čiže sa zase týmto novým rozhodnutím ECB len kupuje čas a nerieši sa problém spoločnej meny, stačí sa pozrieť na Grécko. Keby bola v októbri 2011 NR SR zdielala triezvy ekonomický názor strany SaS, grécky problém by bol dávno vyriešený a ušetrených by bolo 240 miliárd eur od daňových poplatníkov eurozóny. Toľko stálo doteraz kupovanie času v prípade Grécka! Problém eura sa totiž v tejto zostave štátov eurozóny vôbec nedá vyriešiť. Doplatia na to teraz obyčajní ľudia, ktorí šetrili na štúdium detí, na svoju starobu, … Zavedním tejto umelej meny boli teda okradnutí najmä občania o svoje úspory a ECB navyše spôsobom nízkoúrokovej politiky fakticky permanentne vyvlastňuje obyvateľov v eurozóne. S politikov si ale žiadny nedovolí povedať ľuďom pravdu.

Je preto skutočne na čase, aby sa ľudia v Európe prebudili a zvolili si ekonomicky kompetentné vlády odborníkov a aby sa zaviedol pri dôležitých rozhodnutiach najmä inštitút plebiscitov podľa vzoru Švajčiarska. Len tak sa môžu občania uchrániť pred diktátom nekompetentných rozhodnutí politikov a to najmä aj z Bruselu.

Euro nám teda bude stále viac klesať, až sa nakoniec s veľkým krachom rozpadne. Vždy v minulosti, keď sa začali takto bezhlavo tlačiť peniaze to neskončilo dobre. Problém je v tom, že to všetko zaplatíme MY.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 410677x
Priemerná čítanosť článkov: 9126x

Autor blogu

Kategórie