Založ si blog

Prečo dlhujeme Grékom aj našu vďaku?

Ich trvdohlavosť nám otvorila oči, aká chybná konštrukcia je vlastne Európska únia. Všetko možno vypovedať, každú zmluvu, každé manželstvo, ale nie Maastrichtskú zmluvu. Má teda táto zmluva platiť až do konca času? Takto sme sa, takmer mimochodom dozvedeli, že krajina ktorá prijala euro z eurozóny nemôže vystúpiť. Takáto možnosť tvorcov eura ani len nenapadla. Zmluva ktorá sa nedá vypovedať je jednoducho protiprávna a navyše aj protimravná.

Bez ohľadu na to, ako boj o Atény skončí, či Gréci zostanú v eurozóne (lebo podľa všetkého musia), alebo z nej vystúpia (čo sa vraj nedá), mali by sme byť potomkom Helénov vlastne vďačný. Ich tvrdohlavosťou, ich zaťatosťou a neustúpnosťou si sami možno neurobili dobre, zato ale nám divákom na okraji arény radikálne a jasne ukázali, čo sa Európska únia vo svojej podstate stala. Nie je to už žiadne spoločenstvo hodnôt, ako nám to jej prívrženci stále tvrdia. Zvrhla sa na čiste ideologický konštrukt komisie, ktorého hlavným cieľom je zabezpečiť jej sebazáchovu. Je to akýsi dom z kariet, ale bez východu.

V zjednotenej Európe v roku 2015 má sebezvaná „politická elita“ všetko iné, len nie situáciu pod kontrolou. Zostupná špirála sa zdá byť nezastaviteľná a nasávacím účinkom ťahá nezadržateľne euro ku dnu. Napriek tomu nás upokojovači a krasorečníci presviedčajú o opaku. Európska únia, euro a tým aj celá eurozóna sa nachádzajú vo vážnej kríze. Otázka už ani neznie, či euro padne, ale akým spôsobom. Euro malo byť najmä integračným projektom európskych národov a teraz spôsobuje rastúce nepriateľstvo medzi veriteľskými a dlžníckymi krajinami. Veď aj veľa dobre nažívajúcich rodín sa často rozvadí práve na peniazoch. Ako vidno s európskymi krajinami je to podobné.

Spoločná mena sa mala podielať aj na vyrovnávaní ekonomických rozdielov medzi krajinami. Prax ale dostatočne ukázala, že to tak nefunguje. Celý experiment jednotnej meny pre krajiny s rôznou výkonnosťou ekonomík sa ukázal v plnej nahote ako politická ilúzia a naivita politikov, ktorí nerešpektovali žiadne ekonomické zákonitosti. Spoločná mena spôsobila skoro vo všetkých krajinách eurozóny (najmä na juhu) hospodársky útlm, stúpajúcu nezamestnanosť a viedla k nezodpovednému nárastu štátnych dlhov. Určite by nikto neprišiel na myšlienku zorganizovať automobilové preteky, v ktorom by sa mali zúčastniť všetky typy pretekárskych vozidiel, od motokáry až po formulu 1. V eurozóne sa konajú práve takéto nezmyselné preteky, kde jazdí Grécko na motokáre a Nemecko sedí vo formuli 1. A práve to sa roky deje v eurozóne na účet krajín, pre ktoré je euro príliš silná mena aby mohli byť konkurencieschopné.

V zbankrotovanom Grécku sa ale nejedná len o ekonomiku, ide tam hlavne o geopolitiku. Putin ponúkol Grécku pri nedávnej návšteve Tsiprasa v Rusku členstvo v rozvojovej banke BRICS, ktoré by umožnilo krajine požičať si na prekonanie krízy bez ďalších divokých škrtov, ako to vyžaduje od Grécka tzv. Trojka (MMF, ECB, EK). Tým by sa ale Grécko priblížilo k Rusku a Číne – niečo, čomu chce Washington a Brusel za každú cenu zabrániť. Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu nedávno prehlásil, že Grécko ktoré by už nemalo byť plne prepojené v EÚ, teda aj s eurom, je nekalkulovateľné riziko, lebo by sa mohlo hodiť na krk práve Rusku alebo Číne. Presne s toho dôvodu na júnovom summite G7 v bavorskom Elmau žiadal americký prezident udržať Grécko v eurozóne, čo mi potvrdil aj vysokopostavený bavorský politik. Krajina je potrebná ako južné krídlo NATO proti Rusku. A náklady? To je jedno! Nejako už EÚ túto krízovú krajinu bude živiť aj naďalej … Aj nová grécka vláda to samozrejme vie, že Grécko európski partneri vlastne nesmú nechať odísť z eurozóny. Jej správanie posledných dní tomu plne nasvedčuje. Do roku 1989 u nás platilo heslo zo Sovietskym zväzom na večné časy a nové heslo v eurozóne teraz bude: „s Gréckom na večné časy“!

Politické špičky v EÚ sa tou nekonečnou gréckou komédiou už totálne zosmiešnili a zároveň aj ukázali, na čej šnúrke od gatí vlastne visia. Takže nakoniec sa dočkáme toho, že bude opäť uzatvorený nejaký falošný kompromis a drahé európske divadlo (premrhaných vyše 330 miliárd asi nestačilo) bude v novom dejstve veselo ďalej pokračovať. A to napriek tomu, že kancelárka Merkelová už v 11.októbra 2011 neverila v záchranu Grécka, čo potvrdil aj protokol odpočutého telefonického rozhovoru US-tajnej služby NSA, zverejnený práve teraz na platforme Wikileaks. Kedyže to úplne zbytočne padla slovenská vláda práve na zachraňovaní Grécka? Áno bolo to 11.októbra 2011. Zaujímavé je, že sa predsa len 16 krajín mýlilo, na rozdiel od Sulíka a SaS. Jedno sa vtedajším koaličným partnerom podarilo: hodiť vinu na SaS, ktorá kvôli svojmu presvedčeniu a ako dnes vidíme aj zdravému rozumu neváhala obetovať svoje stoličky vo vláde a v parlamente. Nemali by sa teraz všetci SaS-ke omluviť? Toľko sily určite nebudú mať.

Treba len dúfať, že si s toho nezmyselného zachraňovania Grécka (aj chudobnejším Slovenskom) zoberú ponaučenie občania v parlamentných voľbách v marci 2016 a uvedomia si, kto tú škodu na daňovníkoch spôsobil. Rozumná voľba za 246 dní by bola pre hospodársku prosperitu Slovenska viac ako dôležitá.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 410876x
Priemerná čítanosť článkov: 9131x

Autor blogu

Kategórie