Založ si blog

Nalejme si čistého vína – nie je dráma s utečencami podľa plánu?

Politici v Európe sú vraj prekvapení jej rozsahom a následnými koncekvenciami. To pripúšťa len dva závery: buď sú hlúpejší ako sme sa obávali, alebo nám všetkým niečo hrajú. Ktorý scenár by bol pre vás prijateľnejší?

V Líbyi, Sýrii, Afganistane, Iraku a východnej Ukrajine je vojna – ktorú rozpútali všetci (až na malé výnimky) zo západu pod vedením USA. Utečenci si chcú samozrejme zachrániť holé životy. Divné je, že sa to deje práve v roku 2015, pričom tie vojny trvajú už dlhšie. Zaujímavé sú požiadavky imigrantov, že ich cieľové krajiny sú najmä Nemecko, Anglicko, alebo ešte aj Švédsko, susedné bezpečné krajiny cez ktoré prechádzajú im nie sú dosť dobré na záchranu života. Bohaté krajiny v susedstve ako Saudská Arábia, Bahrain, UAE, Qatar, Kuwait vôbec žiadnych moslimských utečencov nechcú. Prečo asi neprijímajú „svojich“? Veď majú spoločné náboženstvo, zvyky, kultúru a ešte aj klíma je tam podobná.

Nafukovacie člny, ale aj lode s 500 až 1500 pasažiermi, väčšinou mladými mužmi (!) na palube sa teda valia do EÚ jedna za druhou. Skoro každý utečenec má moderný smartfón a komunikuje. O čom asi a s kým? Nezačala práve arabská jar pomocou mobilov a sociálnych sietí? Kto to organizuje a aj finacuje? Je to navyše neskutočný biznis (prevoz do Talianska stojí do 11.000 eur) pre organizovaný zločin v krajinách, kde sa nalodenie začína. Načo má každá európska krajina spravodajské služby? Tie ako keby nič o takýchto štruktúrach nevedeli. Veď takáto nekontrolovateľná imigrácia vie byť aj strategickouzbraňou„.

Ak sa to nepodarí včas zastaviť, tak to všetko vygeneruje živnú pôdu pre extrémistické strany a v Európe (Francúzsko) nastanú veľké zmeny. Veď EÚ už negarantuje takmer žiadne právne dohody a sama ich porušuje vo veľkom. Nemecko prakticky zrušilo Dublinskú dohodu, keď kancelárka vyhlásila, že každého imigranta zo Sýrie zoberie aj bez registrácie v prvej krajine EÚ, do ktorej vstúpil. Niekoľko vlakov z Budapešti potom ukázalo, aký je to nezmysel. Za posledné 3 dni prišlo na hlavnú stanicu v Mníchove vyše 17.000 (!) utečencov z Maďarska. Je to také množstvo, že ich už vôbec neregistrujú, čo je obrovské bezpečnostné riziko do budúcnosti. Schengen sa teda de facto rozpadol, južné hranice sú deravé ako emetál. Maďarsko sa ako jediná krajina snaží kontrolovať Schengenskú hranicu, na juhu postavilo plot, a čelí preto vlne kritiky z Bruselu.

V EÚ sa týmto zahájila aj postupná migrácia vyše 50 miliónov severoafrických moslimov do Európy, ako sa to hovorí v tom „spoločnom riadení migračných tokov a tlakov“ nastolených Lisabonskou zmluvou. Projekt s názvom „Euro-Mediterranean Partnership“ (EMP, „barcelonská zmluva“ alebo “Únia pre stredomorie”) sa s vylúčením verejnosti pripravuje už 20 rokov v byrokratických štruktúrach EÚ. V európskych médiách sa objavil až 11.10.2008 v britskom denníku The Daily Express. „Euro-Med“ by mala byť akási nová „Veľká-EÚ“ v hraniciach podobných Rímskému impériu. Číslo 56 miliónov bol odhad štatistického úradu Eurostat o počte imigrantov, ktorých treba na vyrovnanie demografického poklesu v rokoch 2010 až 2050 v Európe, aby bolo z čoho živiť narastajúce čísla dôchodcov. Odhad však vychádza z predpokladu, že všetci migranti budú pracovať a platiť dane, čo je po skúsenostiach s nimi čistá utópia.

Toto je preto len začiatok imigrantskej vlny a celé vedenie Európskej únie je „akosi dlho na dovolenke“. Alebo bolo z Bruselu počuť nejaké riešenie tohto utečeneckého mega-problému? Prezident Komisie a prezident Rady sa doteraz hrajú na mŕtvych chrobákov. Načo je potom ale Dublinská zmluva a Schengenské hranice? Nie je to ale jediné porušenie zmlúv v EÚ, ako to vidno na eurozóne. Čo je to teda za právne spoločenstvo? Je to potom najlepšia cesta k jeho rozpadu. Za to je plne zodpovedný neschopný Brusel s jeho diletantami na čele. Je úplne evidentné, že Európska únia nevie, čo má robiť. Situácia je taká vážna, že by jej politici mali ukázať riešenie tejto krízy. Pre skutočne životom ohrozených vojnových utečencov (len zo Sýrie je 10 miliónov obyvateľov na úteku!) treba azylové konania sústrediť do záchytných stredísk v južných prímorských krajínách EÚ, prípadne v severnej Afrike a ekonomických imigrantov vôbec nepustiť cez hranice do Európy. Len keď sa táto správa rozšíri prestane ten enormný nápor na hranice EÚ. Veď čo je to za civilzácia, ktorá si nedokáže ochrániť vlastné hranice?

Niekoľko krajín nám tento problém ešte aj vojensky podporilo, ale ich sa to teraz samozrejme netýka. Veľké časti sveta boli od roku 2001 pod zámienkou „vojny proti teroru“ systematicky zničené. Státisíce ľudí prišli o život a stovky miliónov ľudí prišli o všetko čo mali, o svoje domovy, studne, polia, továrne, školy a o celú kompletnú infraštruktúru. Stačí sa pozrieť na Lýbiu alebo Irak. Ich budúcnosť bola nenávratne zničená v rokoch tých nezmyselných vojenských intervencií, ktoré tam chceli nastoliť demokraciu „západného typu“. Vo veľkých častiach severnej (Egypt) a centrálnej Afriky vládne teraz navyše chaos.

Ako keby zničená Afrika a Stredný východ ale nestačili, rastie od roku 2014 nepretržite a potichu počet amerických vojakov a vojenského materiálu v Európe. Treba skutočne to Rusko s rozširovaním NATO neustále provokovať? Bez súčinnosti Ruska nebude zaručená v Európe, ale ani na Blízkom Východe bezpečnosť. Nemáme v Európe už dosť iných problémov? Veľké časti Európy sú hospdársky zničené a neúnosne zadľžené. Európu ničia ešte aj ekonomické sankcie proti Rusku a lipnutie na zlyhanom menovom experimente s názvom euro.

Pritom by bolo Rusko a Európa z bezpečnostného a ekonomického pohľadu perfektnými partnermi. Európa trpí nedostatkom energií a surovín. Rusko na druhej strane má nedostatok kapitálu, investícií a technológii. Obidva regióny by sa mohli dopĺňať vo vzájomnej ekonomike, no namiesto toho je ich vzťah ovplyvnený akýmisi geopolitickými záujmami USA a NATO. Kto má na tom taký eminentný záujem?

Rusko vidí príčinu utečeneckej krízy v západnej politike na Blízkom východe. „Čo je to za politiku? Ide o vnucovanie svojich noriem bez prihliadania na historické, náboženské, národné a kultúrne osobitosti tejto oblasti. A to je v prvom rade politika našich amerických partnerov,“ povedal podľa agentúry TASS Putin. Táto bezprecedentná kríza je priamym dôsledkom absolútne nezodpovednej a nekoncepčnej politiky zmien režimov v týchto štátoch, uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Mária Sacharová. Rusko je znepokojené touto „totálnou bezmocnosťou“ EÚ. Nad týmito výrokmi je hodno sa zamyslieť.

Len tak naokraj, v Grécku sa prevrat konal v lete s úspechom pre Tsiprasa, keď namiesto pôvodných 7 miliárd dostane Grécko teraz 86 miliárd eur, ako tretí záchranný balík, kde sa europolitici dušovali, že ďaľší pre Grécko už naozaj nebude. Ale veď to už dnes nikoho nezaujíma. Jedinou témou sú teraz imigranti.

Bývalý predseda Európskej komisie Romano Prodi varuje: Ak chceme, aby Európa zmizla z povrchu zeme, robíme to dobre! Podľa Prodiho dnešní politickí vodcovia v EÚ “nie sú schopní plánovať, myslieť na budúcnosť”. Čo k tomu dodať.

Téma utečencov rohodne budúce voľby a to nielen na Slovensku. Zdá sa, že to majster politického marketingu premiér Fico, ako jeden s prvých pochopil a využil aj nedávne oslavy SNP na predvolebnú kampaň.

Kríza v Európe je teraz úplne dokonalá: Grécko, Ukrajina, sankcie proti Rusku, utečenci, padajúce burzy v Európe skrz Čínu, …

Máme sa teda na čo tešiť v roku 2016 v tejto nesvojprávnej a neschopnej Európskej únii.

 

Poznámka.

Všetko čo tu píšem je môj osobný názor. Nie som členom žiadnej strany na Slovensku (ani som nikdy nebol) a moje názory preto nie sú postojmi žiadnej slovenskej politickej strany. Pre serióznu a neanonymnú diskusiu je v pravo uvedená moja emailová adresa.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 409873x
Priemerná čítanosť článkov: 9108x

Autor blogu

Kategórie