Založ si blog

Cesta k mieru rýchlym tempom už vo Vilniuse?

Len nové rozdelenie Ukrajiny môže priniesť mier. Štátna štruktúra Ukrajiny bola od začiatku odsúdená na zánik. Do roku 1991 neexistoval nezávislý štát na Ukrajine. Bol to Sovietsky zväz a v tomto zmysle na hraniciach záležalo čisto administratívne. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa zanedbávalo určenie hraníc pre Ukrajinu, ktoré by mohli zodpovedať etnickej realite, alebo sa im dokonca zámerne vyhýbalo. Toto sa využilo na vytvorenie nezhody, ktorá viedla k súčasnej situácii. Počas posledných tridsiatich rokov sa neuskutočnili žiadne pokusy o reorganizáciu územia Ukrajiny tak, aby tam mohol vládnuť mier. Dokonca aj „Plán z Minska“, ktorý mal priniesť Donecku autonómiu, bol sabotovaný. Súčasný vojnový stav to však umožní napraviť. A v časovom období, ktoré by bolo bez vojny nedosiahnuteľné. Vojna stláča plynutie času.

Bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty a bývalý zbrojný inšpektor OSN Scott Ritter vo videu zverejnenom na americkom kanáli YouTube U.S. Tour of Duty: Ozbrojené sily Ukrajiny sú podľa neho už na pokraji kolapsu a v očakávaní júlového summitu NATO v dňoch 11.-12. bojujú o prežitie. Ritter povedal, že Kyjev bude prosiť NATO, aby aktívne zasiahlo do konfliktu. Do summitu NATO musí Kyjev ukázať úspech ich protiofenzívy, aby sa NATO/USA s touto katastrofou v tichosti nerozlúčili. Ukrajinské úspechy sú však krajne nepravdepodobné.

Odteraz však každý môže vedieť, že Kyjev nemôže vrátiť ani cent z toho, čo poslal Ukrajine. USA už požadujú, aby EÚ zaplatila všetko, čo Washington investoval do tejto vojny. Aj tam vzniknú spory, ktoré môžu v konečnom dôsledku viesť k rozpusteniu NATO. Uvedomili sme si, že ani NATO, ani USA nemôžu ochrániť žiadnu krajinu v konvenčnej vojne so silným protivníkom. USA zostáva len jadrová možnosť, a to je nad rámec toho, čo Európa môže a bude akceptovať. Celý „svetový poriadok“ bude znovu nastolený tempom, ktoré by bez tejto vojny nebolo možné.

Vojna stláča plynutie času. Práve to zažívame a sme priamo uprostred toho. Svet, a najmä Európa, sa zmení spôsobom a tempom, ktoré si v súčasnosti len ťažko niekto dokáže, alebo chce predstaviť. Sám verím, že tieto zmeny povedú k dobrej budúcnosti. Akonáhle bude zrejmé, že moc amerického impéria bola zlomená, vedúce pozície prevezmú iné mierumilovnejšie štáty a existuje nádej, že večné vojny riadené USA sa skončia. Tak ako sú Francúzi už vyhadzovaní v Afrike, štáty v iných oblastiach budú tiež trvať na stiahnutí amerických vojenských základní. Je to len krásny sen? Bolo by to, keby nebolo vojny na Ukrajine, ktorú USA podnietili a strašne sa prepočítali.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 411405x
Priemerná čítanosť článkov: 9142x

Autor blogu

Kategórie