Založ si blog

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko.

Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom susedstve, ktoré porušuje medzinárodné právo. Finančná a ideologická podpora opozičných skupín, najmä prostredníctvom programu Východného partnerstva EÚ, viedla v niektorých z týchto štátov k rastúcej nestabilite a rozdeleniu. Nemecko-francúzsky tandem momentálne nie je v pozícii, aby mohol hrať vedúcu úlohu pri upokojovaní rusko-ukrajinského konfliktu. Okrem toho momentálna spolková vláda takmer opustila úlohu Nemecka ako neutrálneho sprostredkovateľa v medzinárodných konfliktoch a namiesto toho preniesla náklady na nezúčastnených nemeckých ľudí, ktorí teraz čelia zvyšovaniu cien a neistými dodávkam energie.

Mierové iniciatívy, ktoré doteraz prezentovali európske štáty (napr. Taliansko), boli vítané, no v konečnom dôsledku nereálne, pretože dostatočne nezohľadňovali životne dôležité bezpečnostné záujmy oboch strán konfliktu. Je čas, aby sa aj vláda zamyslela nad zodpovednosťou Slovenska za mier v Európe, dokonca u našeho suseda a aby sa konečne viac snažila ukončiť nepriateľstvo medzi dvoma slovanskými národmi a podporovala mierové riešenie.

Prvým krokom by bolo spojiť politickú, vojenskú a finančnú podporu pre Ukrajinu s ochotou Kyjeva začať seriózne mierové rozhovory a tiež požadovať ochotu rokovať s Ruskom. Naši európski susedia tiež očakávajú životaschopnú mierovú iniciatívu aj z nemeckej a franzúskej strany a nie podporu vlečúcej sa opotrebovacej vojny proti Ruskej federácii, ktorá by mohla na dlhú dobu zablokovať hospodárske a kultúrne vzťahy európskych krajín s Ruskom, Čínou a možno aj ďalšími štátmi.

Dohľadná budúcnosť

Privilegované partnerstvo EÚ pre Ukrajinu so zárukou, že sa nestane členom vojenskej aliancie NATO a EÚ, by mohlo byť podmienkou pre mierovú dohodu, ktorá zohľadňuje bezpečnostné záujmy Ruska aj Ukrajiny. Nemecko, Francúzsko a EÚ by mohli podporiť podmienky pre ďalšiu existenciu Ukrajiny v európskom povojnovom usporiadaní oveľa lepšie ako neustálymi dodávkami zbraní. To by okrem iného ponúklo široké možnosti pre ekonomický rast a konektivitu vo väčšom európskom priestore a pre reštart priateľských vzťahov, ktoré by európske národné štáty mohli a mali budovať s Ruskom nezávisle a od iných zahraničných záujmov.

Vítame a podporujeme:

Mierové snahy a sprostredkovateľské pokusy jednotlivých štátov a OSN.

Výzvu pápeža Františka adresovaná ruskej vláde, aby zastavila „špirálu násilia a smrti“ a aby ukrajinské vedenie bolo otvorené „serióznym mierovým návrhom“.

Návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na okamžité mierové rozhovory s bezpečnostnými zárukami pre Rusko z decembra decembra 2022.

Vyzýva pre NR SR a slovenskú vládu:

1. dôrazne sa zasadzovať za vyslanie medzinárodnej mierovej delegácie vedenej zástupcom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do Kyjeva a Moskvy a dohodnúť sa s oboma stranami na okamžitom prímerí. To by mohlo byť:

– prímerie na obdobie najmenej 90 dní, – včasné stiahnutie zapojených jednotiek o najmenej 30 kilometrov, – monitorovanie prímeria a uvoľnenia jednotiek zo strany OBSE, – okamžitý prístup organizácií humanitárnej pomoci do všetkých napadnutých oblastí ;

2. povzbudiť obe bojujúce strany, aby sa zapojili do komplexných a ďalekosiahlych rokovaní o prímerí a predložiť bojujúcim stranám tieto návrhy, ktoré by sa mohli stať súčasťou mierovej dohody:

– vytvorenie území s mandátom OSN v štyroch oblastiach Luhansk, Doneck, Záporoží a Cherson; – postupné sťahovanie ruských ozbrojených síl z ukrajinského územia na úroveň pred 24. februárom 2022 pri postupnom znižovaní vojenskej podpory Ukrajine zo strany členských štátov EÚ, Veľkej Británie a USA, ako aj postupnom sťahovaní sankcií namierených proti Ruskej federácii;

– implementácia návrhu Emmanuela Macrona z 5. decembra 2022 uskutočniť nové referendá pod dohľadom a kontrolou OBSE na okupovaných územiach vyššie uvedených oblastí o ich príslušnosti k Ukrajine alebo Ruskej federácii po predchádzajúcom návrate vojnových utečencov;

– privilegované partnerstvo EÚ pre Ukrajinu za súčasnej podmienky, že sa Ukrajina nestane členom NATO alebo EÚ.

Okrem toho by na území Ukrajiny nemali byť umiestnené žiadne jadrové zbrane, rakety ani cudzie jednotky;

– vyriešiť otvorené otázky týkajúce sa Krymu a Sevastopolu do 15 rokov prostredníctvom bilaterálnych rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom;

– Predpisy na vyšetrovanie a trestanie všetkých porušení medzinárodného humanitárneho práva spáchaných oboma bojujúcimi stranami.

 

Pavol V. Podolay

Bratislava, 11.12.2023

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

Zelenského po summite bolí hlava!

14.07.2023

Niet sa čo diviť, že Zelenského teraz bolí hlava. Bol naivný a prehral s prefíkaným západom na celej čiare. Tak ale zvyčajne dopadnú diletanti v politike. Mal sa predsa len držať toho herectva. Teraz priviedol vlastnú krajinu do záhuby. Prvý týždeň po ruskej invázii boli otvorené dvere na dohodu s Ruskou federáciou. Nechal sa ovplyvniť západom, aby len pekne pokračoval [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 411340x
Priemerná čítanosť článkov: 9141x

Autor blogu

Kategórie