Založ si blog

Čo zostalo z Ukrajiny?

Všetci sme prehrali. Zo slávnych „európskych hodnôt“ nezostalo nič. Vojna na Ukrajine vstupuje do svojej záverečnej fázy – Rusko túto vojnu vyhrá na všetkých frontoch. Vojensky, geopoliticky a ekonomicky. Ako sa mohla stať táto katastrofa, táto historická porážka Západu? Odpoveď je jednoduchá: kolektívny Západ všade prekročil svoje vlastné medze.
Nielenže neodsudzoval používanie munície obohatenej uránom, kobercové bombardovanie kazetovou muníciou a bombardovanie civilných cieľov. Ukrajinci, ale to dokonca kategoricky popreli a dokonca akceptovali skutočných nacistov v bežných jednotkách ukrajinskej armády a jednoducho ignorovali ich zverstvá v Mariupole.
Západ stratil v očiach zvyšku sveta všetku dôveryhodnosť ako „morálna integrita“, pretože na jednej strane sme všetky fámy o ruskej strane brali ako fakt (kto si pamätá ostreľovanie trhu, skutočne spôsobené ukrajinskými raketami?). Na druhú stranu sme si Ukrajinu idealizovali ako „maják slobody a hodnôt“, ako „stred a obranca Európy“, ako „vzor európskych hodnôt“ a velebili ju úplne absurdným propagandistickým spôsobom, ako demokratickú krajinu. Práve tú skorumpovanú krajinu, kde ten herec zakázal politické strany a odmieta voľby prezidenta, len aby ostal pri moci a naďalej plnil scenár západu. Izolované vôbec nie je Rusko, ale západná Európa.
Rusko nie je tou baštou zla a Ukrajina má ďaleko k zemi európskeho typu. Keby sme boli realistickejší a menej pokryteckí, zvyšok sveta by teraz nereagoval s takým opovrhnutím voči Európanom, ktorí za posledné dva roky pochovali svoju morálku.
A tu sa dostávame k druhému, geopolitickému zlyhaniu: nie je to Rusko – sme to my, kto je teraz izolovaný vo svete. Svet nebol jednotný v odsúdení vojny na Ukrajine. Vojna je tam vnímaná taká, aká je, teda zástupná vojna medzi Západom a Ruskom na ukrajinskej pôde s ohrozením životov ukrajinského ľudu.
A vzhľadom na to, že zvyšok sveta s tým nechce mať nič spoločné, je hnev z vedľajších škôd spôsobených ich vlastným ekonomickým záujmom nesmierny. Nikoho vo zvyšku sveta neprekvapuje, že Rusko nedovoľuje NATO priblížiť sa k jeho bezprostrednej hranici – vynára sa otázka, prečo sme prekvapení my a pohoršujeme sa táraním o „nevyprovokovanom útoku“.

Najväčšie zlyhanie Západu.
Zvyšok sveta ani neuvažuje o pripojení sa k stupídnym sankciám proti Rusku. Naopak ekonomická samovražda Európy, výstrel do nohy, alebo lepšie povedané rovno do hlavy, ktorý Európa v dôsledku tohto šialenstva dostala, otvára zvyšku sveta nepredstaviteľné možnosti. India a Saudská Arábia nakupujú ruskú ropu a benzín a predávajú ich so ziskom hlúpym Európanom. Počas jedného roka Čína nahradila európskych výrobcov automobilov ako dodávateľ Ruska, na trhu so 140 miliónmi ľudí.
A tucet veľkých krajín sa demonštratívne pripojilo k aliancii BRICS a teraz sú jasnými spojencami Ruska – ekonomicky sú v BRICS, ale aj vojensky – Čína, India a Rusko sú vo vojenskej aliancii – nočná mora Západu. Mali sme to zapotreby?
Aby som to zhrnul, vojna na Ukrajine je najväčšou vojenskou, geopolitickou a ekonomickou porážkou Západu za posledných 80 rokov.
Ale čo najviac poburuje ja, že Západ v tejto vojne zradil všetky svoje morálne hodnoty. Európska únia, ako mierový projekt totálne zlyhala. Zabavovanie majetku ruských súkromných osôb je právne, morálne a ekonomické šialenstvo. Európa sa zničila ako bezpečný prístav pre investorov z celého sveta. Vylúčenie ruských športovcov, umelcov a vedcov je obrovská chyba, neopodstatnená a neospravedlniteľná. To všetko z nás robí skutočne porazených tejto vojny. A s toho sa budeme veľmi dlho spamätávať, ak sa vôbec spamätáme.
Ukrajina skončí ako skončili mnohé krajiny pred ňou, ktoré boli obete šírenia demokracie západného typu, zničená, spustošená zem, ktorá prišla o územia, suverenitu a hlavne o státisíce ľudských životov. Tie sú nenahraditeľné!
Stálo to zato, tlačiť sa za každú cenu do toho vysnívaného NATO?
Po pravdepodobnom zvolení Trumpa v novembri 2024 za prezidenta USA, sa ešte aj ten mýtus o NATO rozplynie, ako cukor v káve.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Dozvuky atentátu na Fica: stretne sa vláda aj Bezpečnostná rada

16.05.2024 08:21, aktualizované: 08:35

Po streľbe na premiéra Roberta Fica sa vo štvrtok zíde Bezpečnostná rada SR. Zraneného Fica v stredu večer operovali, mal by byť mimo ohrozenia života.

Handlová, atentátnik, streľba, Fico

Parlament zmĺkol, zakázali návštevy. Paralyzovaný môže byť až do júna, pripustil Žiga. Fica označil za kamaráta

16.05.2024 08:00

Žiga si vie predstaviť, že sa body programu z aktuálnej schôdze presunú na jún.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Smerujeme po atentáte na Fica k občianskej vojne? Ovplyvniť to môže aj on sám

16.05.2024 06:05

Atentátnik, napriek slovám na uniknutom videu z polície, liberál rozhodne nie je.

Robert Fico, Robert Kaliňák

Atentát na Fica: Je to útok, ktorý zmení Slovensko. Kaliňák bol zlomený, koalícia chce pokoj, no ukazuje na vinníkov

16.05.2024 06:00

Fico bol krátko po jedenástej po operácii a v stabilizovanom stave. Koalícia hovorila o mieri a vyzývala na pokoj, no paradoxne ako prvá ukazovala na vinníkov.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 46
Celková čítanosť: 417413x
Priemerná čítanosť článkov: 9074x

Autor blogu

Kategórie