Založ si blog

Quo vadis Slovakia? Kam ideš Slovensko?

Kam ideš Slovensko?

Po tridsiatich rokoch existencie Slovensko na svojej ceste totálne stratilo kompas.

Slovenská paródia na „demokraciu“ je obrovským nešťastím pre veľké množstvo Slovákov. Zažili sme:

  • 30 rokov prázdnych rečí a sľubov
  • 30 rokov drancovania slovenského hospodátstva
  • 30 rokov nedotknuteľnosti a beztrestnosti čelných predstaviteľov štátu
  • 30 rokov ponižovania a uťahovania opaskov
  • 30 rokov páchania nedoziernych podvodov na slovenskom národe.

Poľnohospodárstvo a tým aj sebestačnosť v potravinách bola zničená, zdravotníctvo sa nachádza v totálnom rozklade. V podstate je viac menej všetko, čo je na Slovensku ešte z čias socializmu. Nemocnice, sídliská, školy, univerzity, energetika, jadrová energetika, celková infraštruktúra a tak ďalej a tak ďalej… Veď na Slovensku žiadna vláda nedokázala za 30 rokov ani dostavať diaľnicu do Košíc!

V približovaní sa životnej úrovni Európskej únie je na tom Slovensko oveľa horšie, ako keď sa v roku 2020 odovzdala vládna moc víťazovi volieb Igorovi Matovičovi poťažne po roku Eduardovi Hegerovi, obaja pochádzajú s OĽANO (jeden už stihol ujsť). Podľa Eurostatu je Slovensko po Bulharsku druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie a to všetko stihla vláda pri rekordnom zadlžení a rozvrate verejných financií. Chapeau!

Prečo sme prestali dobiehať vyspelú Európu? Úspešný štát nie je žiadna samozrejmosť. Nestačí mať prezidentku, parlament a vládu a hranice. Úspešný štát potrebuje oveľa viac. Musí byť aj profesionálne spravovaný. Úpadok slovenskej spoločnosti ako ho momentálne zažívame je až tragický. Je to úpadok morálny, intelektuálny a aj ekonomický. Som toho názoru, že to všetko, čo sa deje na Slovensku v tejto zvrátenej dobe, je v podstate už len zlé alebo dokonca ešte horšie.

Východisko? Prvou zásadnou zmenou bude potrebné nastoliť profesionálnu a aj stabilnú vládu odborníkov, bez amatérov, diletantov, ale aj psychicky narušených jedincov.

Slovensko potrebuje zásadnú kvalitatívnu zmenu fakticky vo všetkých oblastiach: potrebuje novú elitu, širšie zdieľanú ideu a diskusiu o budúcnosti krajiny, ako aj neustále vylepšovanie toho, čo už nefunguje.

Kto sa na to podujme? Musí zmeniť aj spôsob riadenia štátu a bude potrebné modernizovať celé vládnutie. Covid-19, ekonomická a energetická kríza, ale aj vojna v susednom štáte ukázali nízku schopnosť dočasnej amatérskej vlády zvládať racionálne problémy občanov v danom čase. Tie Matovičove miliónové patologické experimenty počas pandémie, by si ale vyžadovali aj vyjasnenie trestnoprávnej zodpovednosti. Štát nemal vytvorené ani žiadne mechanizmy na pomoc občanom v kríze.

Sú ale oblasti, kde je posilnenie úlohy štátu predpokladom ich fungovania, nakoľko trh totálne zlyhal. Je to najmä zdravotníctvo, energetika a potravinová sebestačnosť.

Treba využiť aj inštitúty zakotvené v existujúcich privatizačných zmluvách, posilnením regulácie. alebo aj zvýšením štátneho podielu vo vlastníctve strategických podnikov.

Problémom Slovenska je aj prehnaný dôraz na kontrolu procesov (že pani Remišová), ale malý na dosiahnutie vytýčeného cieľa. Neblahými príkladom ja zaiste výstavba nemocnice Rázsochy, ktorá sa pôvodne mala stavať z Plánu obnovy, ale vzhľadom na premárnený čas, je to už pravdepodobne nereálne.

Systém plošného rušenia rozbehnutych projektov predchádzajúcej vlády je preto mimoriadne  škodlivý. Táto vláda (Matovič/Heger) skoro všetko zastavila, ale sama nedoručila ľuďom ani jeden projekt, ktorý by bola aj dokončila.

Nová vláda bude konfrontovaná s potrebou konsolidácie aj verejných financií, čo je hrozná pozostalosť predchádzajúcej vlády totálnych diletantov, ktorí zadĺžili štát nevídanym spôsobom. Novej vláde skutočne nebude čo závidieť.

Inak Slovensko vyspelú Európu nikdy, nikoho ani ekonomicky ani intelektuálne už nedobehne. Ani keby rovno utekalo oproti.

Zavedenie socializmu s aplikovanou trhovou ekonomikou, ako majú napríklad v Číne sa po víťazstve Smeru SSD vo voľbách črtá ako reálna možnosť. Na Slovensku žijú totiž ľudia na hranici biedy. Nevedia sa dostať k liekom, umierajú na liečiteľné choroby. Živoria z pár stovák mesačne. Toto všetko má byť výsledok tej 30-ročnej „demokratickej“ cesty od roku 1989? Prekliato málo.

Terajšia odvolaná vláda vraj nemá pre vlastný národ financie, ale na neustále vyzbrojovanie Ukrajiny idú miliardy eur! A načo sú prosím Slovákom útočné vrtulníky námornej pechoty (!) Bell AH-1Z Viper, ktorými sa chválil minister obrany, aký je to super kšeft za tie MiG-19, alebo dokonca útočné stíhačky F-16 z USA? Čo chcete Slovensko pod taktovkou NATO zapliesť do vojny proti Rusku? Je najvyšší čas sa urýchlene prebudiť do reality! Ak sa Slovensko zapletiete do vojny proti Rusku, tak to bude naprostá zkaza pre krajinu.

Treba si uvedomiť, že vojenský biznis v USA je jedným z hlavných ekonomických piliérov. Z času na čas musí USA všetku tú vojenskú produkciu aj použiť, aby sa mohla produkovať nová a nová a tak dookola. Preto bol napríklad: Vietnam, Kórea, Líbia, Iraq, Irán, Sýria, Juhoslávia, Afganistan, Ukrajina a mnohé mnohé ďalšie intervencie Spojených štátov.

MIEROVÁ INICIATÍVA SO ZÁRUKAMI BEZPEČNOSTI PRE UKRAJINU A RUSKO

11.12.2023

Predvianočná mierová iniciatíva s medzinárodnými bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu a Rusko. Európske národné štáty musia rozhodovať suverénne a nezávisle o svojej bezpečnosti vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku. V posledných rokoch sa ukázalo, že EÚ a jej členské štáty boli príliš slabé na to, aby zabránili agresívnej vojne vo svojom východnom [...]

Povolebná úvaha čo s Európou? Tá musí byť úplne reorganizovaná.

02.10.2023

Európska únia, politická nadstavba kontinentu sa zdegenerovala na mocenský aparát, ktorý má s demokraciou a tým, čo chcú občania jednotlivých štátov, pramálo spoločné. To však nie je všetko. Hranice štátov nezodpovedajú štruktúram, ktoré vyrástli všade. Je čas na úplnú reorganizáciu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen nebola demokraticky [...]

Akú rolu vlastne hrá Ukrajina v Afrike?

09.09.2023

Odkedy Ukrajina existuje ako samostatný štát, od roku 1991, vlády v Kyjeve pozlátili všetko, čo zostalo z dedičstva sovietskej éry. Najmä so zbraňami sa dali dosiahnuť vysoké zisky, ktoré však plynuli do súkromného sektora. To bolo bezohľadné. Musí sa zdať záhadou, že Severná Kórea bola v krátkom čase schopná zostrojiť veľké rakety a dokonca vytvoriť svoje vlastné [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

podolay

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, poslanec nemeckého parlamentu 2017-2021. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. -------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 411289x
Priemerná čítanosť článkov: 9140x

Autor blogu

Kategórie